Amie-Beels kennel

"Jä ä en Tjörbu jä och jä har mine i-ljud!" Men tyvärr född på grannön Orust, en vinternatt i december för längesedan. Är "storasyster", äldst av 4 syskon. Mitt djurintresse är medfött, det ligger dubbelt reccecivt i generna. På ett av de första korten i mitt album har jag mammas katt Cissi i famnen.

I pappas familj har de haft hundar, terrier, en blandras, schäfer och min pappa födde upp kaniner. Min farfar Wilhelm var skutskeppare och när hunden Tjejen hoppade i havet vände han skutan med segel och hämtade upp Tjejen, detta pratades det länge om i Skärhamn.

Amie-Beels kennel

När jag växte upp fanns det alltid katter med kattungar och undulater hemma. På farfars båt fanns nu Sessan, en schäferblandning. Hon hade en uppgift, trodde hon, och det var att passa på mej. Enligt mamma drog hon mej i byxbaken när jag tittade för långt ut över relingen och när jag sov låg hon nedanför min koj.

Farbror Jan köpte schäfern Amcell på 60-talet, han fanns också med på båten som då hette båten Siljan och var ett lastfartyg. På sommarloven var min familj med på båten och då fanns denne busiga schäferhane där, han tog alltid leverpastejen på bordet när kocken dukat fram. Han var nog farfar hund mest då han sov i dennes hytt.

På 60- och 70-talen var jag "hästbiten".

1970 började jag på Billströmska Folkhögskolan, fick där en kompis i Ann-Sofi Brütigam som hade en Shih-Tzu som hette Hampe. Jag hade aldrig sett en sådan men den fanns med i mina hundböcker. Jag hade då inte bestämt vilken ras jag skulle ha. En dag kom Hampe på besök, då bestämde jag mig, en Shih-Tzu skulle det bli. Hampe var kullbror med den legendariske Lundehill Chaddo Fu Ling.

Amie-Beels kennel

På en skolresa till Marstrand mötte vi en grå och vit nerklippt Shih-Tzu, Ann-Sofi föll ner på knä och pussade på honom. Det var dottern till Anita Telder, kennel Tempelgården, som vi mötte. Viåkte senare till kennel Tempelgården på besök och såg många Shih-Tzuer. Mammas reaktion på rasen var: "O så möd päls".

Efter att jag börjat jobba och fåttåterbäring på skatten läste jag annonserna i Göteborgs Posten och hittade Shih-Tzu-valpar till salu, ringde ochåkte till Angered med kompisen Birgitta för att köpa min första egna hund, Amorina.

Amorinas pappa var Lundehills Caj-Ola, jag ringde Elsa Lund och blev inbjuden att komma och hälsa på och visa upp Amorina. åkte på sommaren upp till sommarstället Intaget i Backamo och där fanns cirka 25 Shih-Tzuer. Här fanns även kennel La Mia, Britta Nilsson, kennel Lundehills och en tant Svea Hallgren och alla hade de Shih-Tzuer. Det var himmelriket på jorden.

Amie-Beels kennel

En dag ringde Elsa och frågade, eller egenligen ska hon "att nu ska vi åka till Stockholm på hundutställning". Stackars Amorina kom från lilla Tjörn i Bohuslän upp till stora huvudstaden Stockholm och hon tappade svansen när hon gick in i ringen. Vi fick en 2:a men vad gjorde det, det var ju så roligt med utställning.

Av ovan nämnda tanter har jag fått lära mig mycket! Elsa var hemma och hjälpte till med min första valpkull, Amorinas valpar som fick heta Pomica Amcell och Aminko. Jag fick alltid ringa dem och fråga alla dumma frågor, hur man sköter en Shih-Tzu, hur man väljer hane, hur man sköter om sina dräktiga tikar och deras valpar med mera.

1980 köpte jag Lundehills Amie-Bell, "Amie", som var från Elsas sista valpkull och idag har jag Märta-Bärta, född 2006, som är 7:e ledet efter Amie.
När jag skulle ansöka om mitt kennelnamn försökte jag först med Amorina men det var upptaget så det blev Amie-Bells istället.

Våra hundar är en del av vår familj; är vi i växthuset och plantera tomater och gurkor är de med. Fiskar vi makrill på Krossen är de också med oss och med flytväst såklart.


Amie-Beels kennel

Amie-Beels kennel